CONGRESO LAICOS 2020 – AJORNADA LA TROBADA DEL DIA 7 DE NOVEMBRE
LA TROBADA PROGRAMADA PER AL DIA 7 DE NOVEMBRE HA QUEDAT AJORNADA PER A MÉS ENDAVANT DEGUT A LA
CERIMÒNIA DE BEATIFICACIÓ DE JOAN ROIG I DIGGLE.
Disculpeu les molèsties!
Barcelona dona continuïtat al Congrés de Laics
El Seminari Conciliar acull quasi 200 persones a la trobada del post-congrés amb el lema «Caminar envers una renovada Pentecosta»
Després de l’èxit que va tenir el Congrés de Laics de Madrid, ara, ha tingut lloc una trobada a Catalunya per donar-hi continuïtat. Barcelona va acollir la trobada, concretament a Seminari Conciliar, on es van congregar quasi dues-centes persones. Al voltant del lema «Caminar envers una renovada Pentecosta», es va desenvolupar la reunió, amb la intenció de fer un tast del Congrés i compartir l’impacte i la visió dels assistents. Tal com expressava la delegada diocesana de Formació i Acompanyament del Laïcat de l’Arquebisbat de Barcelona, Anna Almuni, “fer un pas endavant i començar a treballar, per impulsar una autèntica Església en sortida”. El bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Sergi Gordo, va participar en la trobada.
Cap a una Pentecosta renovada
Entre els presents a l’acte es respirava la inquietud de formar part d’aquesta energia renovadora que es va encendre aquells dies de febrer. Així ho explicava una de les assistents del sector més jove, la qual afirmava que “tots volen pujar al tren que va agafar velocitat en la trobada de laics, un tren en direcció cap a una renovada Pentecosta. “La Pentecosta, un esdeveniment inimaginable que va canviar la història de la humanitat. És possible fer avui, a Barcelona, aquesta mateixa experiència? Viure un renovada Pentecosta?”, es preguntava.
Al llarg del matí, es va seguir una metodologia similar a la del congrés. Per això, va haver-hi imatges i fragments de les ponències més rellevants, així com, aspectes destacats del treball en grups sobre els itineraris proposats.
Primer anunci, acompanyament, processos formatius i presència en la vida pública van ser els quatre itineraris de treball. El propòsit era el de seguir la invitació del Papa Francesc a l’inici del congrés. Tal com deia: “viure la mateixa vocació de laics immersos en el món, escoltant els batecs dels nostres contemporanis”.
Propostes de treball
Finalment, a les darreres hores del matí es va anunciar algunes propostes concretes que junts anirem construint. Entre aquestes: treballar per una Església caracteritzada per la sinodalitat l’espiritualitat i el discerniment i tenir present en la nostra pastoral la força de les línies marcades pels quatre itineraris.
De la ponència final de Congrés es va recollir la possibilitat de creació d’escoles de formació del primer anunci, de formació d’acompanyants, de formació d’agents eclesials i de doctrina social.
Es van recordar les paraules del papa Francesc als congressistes:
“És l’hora de vostès, d’homes i dones compromesos en el món de la cultura, de la política, de la indústria … Que amb la seva manera de viure siguin capaços de portar la novetat i l’alegria de l’Evangeli allà on estiguin. Els animo que visquin la seva pròpia vocació immersos en el món, escoltant, amb Déu i amb l’Església, els batecs dels seus contemporanis, de poble. Per tant, no tinguin por d’expulsar els carrers, d’entrar en cada racó de la societat, d’arribar fins als límits de la ciutat, de tocar les ferides de la nostra gent … Que el mandat del Senyor ressoni sempre en vosaltres: «Aneu i prediquin l’Evangeli» (Mt 28,19).
Els laics inicien el camí post-congés
Després del Congreso de Laicos, la delegació d’Apostolat Seglar organitza una trobada per continuar el procés iniciat a Madrid el proper 7 de març
La delegació d’Apostolat Seglar organitza una trobada per continuar el procés iniciat al Congrés de Laics “Poble de Déu en sortida” dels passats 14, 15 i 16 de febrer a Madrid. “Es fa difícil expressar el que hem viscut” ha explicat la Delegada de formació i acompanyament del laïcat de l’Arquebisbat de Barcelona, Anna Almuni. “Dies intensos, més de 2000 persones, diversitat d’edats, carismes, compromisos, tasques professionals, socials i eclesials; viscuts en una profunda experiència de comunió i expressió de Poble de Déu”.
Comença el camí dels laics
«Caminar envers una renovada Pentecosta». És el lema de la trobada que pretén fer un tast del Congrés i compartir l’impacte i la visió dels assistents al congrés per fer un pas endavant i començar a treballar. “És un procés continuat en el temps, que vol afavorir la dinamització del laïcat i impulsar una autèntica Església en Sortida” relata Anna Almuni. “Hem viscut un procés sinodal d’escolta, de discerniment, de corresponsabilitat i de participació, un esdeveniment històric, obert, amb clara continuïtat, un punt de partida de nous camins, i està a les nostres mans continuar el procés” seguia la delegada. La trobada del proper dissabte 7 de març de 9 h a 14 h al Seminari Conciliar de Barcelona, vol comptar amb tots els laics i totes les laiques per compartir l’impacte i la visió d’aquest congrés. Per gaudir d’aquestes impressions acompanyarà a l’esdeveniment el bisbe auxiliar de Barcelona, Mons. Sergi Gordo.
Horario-Laicos-definitivo Instrumentum-Laboris_Congreso-de-Laicos
Diptico_esquema encuentro diocesano_completo_final_FINAL laicadoenaccion- cuestionario triptico-catalá
Camí del ‘Congreso de Laicos 2020’
Un grup de diocesans participarà del 14 al 16 de febrer a la trobada que es celebra a Madrid amb la participació de dos mil laics procedents d’arreu d’Espanya
“Molta il·lusió i molta implicació”. Així descriu la delegada diocesana per a la formació i acompanyament del laïcat, Anna Almuni, les sensacions que hi ha per part d’aquells diocesans que participaran al ‘Congreso de Laicos 2020’, aquest cap de setmana. Els dies 14, 15 i 16 de febrer tindrà lloc aquesta trobada tan esperada que acollirà prop de 2.000 persones vingudes d’arreu del territori espanyol.
L’edició d’enguany té com a lema ‘Un poble de Déu amb sortida’. Els seglars diocesans porten temps preparant la seva participació. A més, també s’hi desplaçarà l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, acompanyat dels seus bisbes auxiliars, Mons. Sergi Gordo i Mons. Antoni Vadell.
‘Congrés des de l’esperit’
L’objectiu és viure aquest congrés “des de l’esperit”, tal com s’explica al document de treball del Congrés de Laics. La primera etapa, ha estat el pre-congrés; la segona aquest que ara arriba; i la tercera (post-congrés), vindrà marcada pels dinamismes i tasques que volem implementar. Almuni destaca que es vol que sigui un “procés post-congreso” que “porti a iniciar camins de canvi amb treball conjunt”.
Cada una de les parts forma part d’un mateix procés. En el congrés, una de les motivacions més grans que hi ha per part de tots aquells que hi participaran és la presència de tantes realitats d’Església, és a dir, la diversitat de laics que hi participaran. Una pluralitat necessària i “és important viure-la amb profunditat”, explica Domingo Torres, president de la Junta del Fòrum d’Organitzacions Catòliques d’Adults.
Quatre línies de treball
En total hi haurà 80 grups de treball que se centraran amb quatre itineraris: primer anunci, acompanyament, formació i la presència del laïcat en la vida pública. Quatre eixos marcats per tres línies d’actuació claus com ho són la sinodalitat, el discerniment i la presència en el món.
Entre els temes que es tractaran destaca els aspectes positius per ser una Església missionera o les dificultats i obstacles que troben per viure la seva vocació, així com, determinar l’horitzó cap al futur són algunes de les propostes que es tractaran. De fet, així van coincidir els més de 200 laics i laiques durant pre-congrés, organitzat el passat novembre, que els va servir per portar els deures fets de cara a aquesta trobada que tindrà lloc a Madrid.
Predisposició del laïcat
“Veig el laïcat molt content i implicat per tal que això tiri endavant” -explica la responsable diocesana, Anna Almuni- i això és essencial per encarar el congrés.Tal com explica, Almuni, ara serà “un procés de discerniment que parteix del context personal i col·lectiu que estem vivint, i el posa a la llum de la Paraula de Déu i del Magisteri de l’Església”. “Tot per un objectiu per buscar l’articulació de propostes concretes que ens portin a transformar el nostre interior i la realitat que ens envolta”, afegeix.
Tres dies de treball sinodal
El primer dia s’iniciarà el congrés amb l’acte inaugural, presentat per, M. Ángeles Fernández, periodista de TVE. En l’oració intervindran el cardenal Ricardo Blázquez, arquebisbe de Valladolid i president de la Comissió Episcopal Espanyola; el cardenal Carlos Osoro, arquebisbe de Madrid; Isaac Martín, laic i membre de la Comissió Executiva del congrés; i el cardenal Kevin Farrell, prefecte del Dicasteri per als Laics, Família i Vida. A la tarda, es presentarà la ponència inicial a càrrec de José Luis Restán, director editorial COPE.
El 15 de febrer, després de l’Eucaristia, es compartiran les experiències i testimoniatges de les temàtiques tractades. A continuació, s’organitzaran per grups de reflexió, els quals continuaran a la tarda, en què es reprendran noves experiències i testimoniatges. Durant les diferents sessions s’anirà passant pels diferents itineraris del congrés: primer anunci, acompanyament, formació i la presència del laïcat en la vida pública.
Diumenge 16 de febrer, a les 10.00 hi haurà l’última ponència a càrrec de Mons. Antoni Vadell, bisbe auxiliar de Barcelona i Ana Medina, periodista de 13TV. Finalment tindrà lloc l’Eucaristia de clausura, presidida pel cardenal Blázquez, arquebisbe de Valladolid i president de la CEE. Mons. Javier Salinas, bisbe auxiliar de València i president de la Comissió Episcopal d’Apostolat Seglar de la CEE, intervindrà en acabar amb unes paraules d’agraïment.
Per seguir el congrés en directe, es pot visitar el web https://www.pueblodediosensalida.com/