[pdf-embedder url="https://www.apostolatseglarbcn.org/wp-content/uploads/2019/10/Convocatoria-de-asamblea-FOCA.pdf" title="Convocatoria de asamblea FOCA"]
[pdf-embedder url="https://www.apostolatseglarbcn.org/wp-content/uploads/2019/10/Horari-Assemblea.pdf" title="Horari Assemblea"]
Presentació PowerPoint Assemblea Fòrum 19 oct (PROVA)
[video width="848" height="480" mp4="https://www.apostolatseglarbcn.org/wp-content/uploads/2019/10/Assemblea-Forum-1.mp4"][/video]
[pdf-embedder url="https://www.apostolatseglarbcn.org/wp-content/uploads/2019/10/2019-11-09-Pre-Congrés-Laïcat-2020.pdf" title="2019-11-09 Pre-Congrés Laïcat 2020"]
El sábado 9 de noviembre se ha celebrado, en el colegio La Salle Bonanova de Barcelona y en el marco de la VII Jornada Interdiocesana de Apostolado Seglar de Cataluña, la conclusión del proceso de preparación del Congreso de Laicos por parte de las diez diócesis catalanas.
Han sido numerosos los grupos que han estado trabajando el cuestionario previo al Congreso y que han mandado sus aportaciones en las semanas precedentes. Se han celebrado también varios encuentros diocesanos.
Sin menoscabo del respeto a la identidad de cada diócesis, “que constituye una Iglesia particular en la cual está y obra la Iglesia de Cristo” (Christus Dominus 11), hace 24 años el Concilio Provincial Tarraconense instó a “mantener, asegurar y fortalecer la unidad pastoral de las iglesias que tienen su sede en Cataluña” (resolución 138). Por este motivo la CIAS (Comisión Interdiocesana de Apostolado Seglar), formada por los delegados de cada diócesis y presidida por Mons. Xavier Novell, obispo de Solsona, vio claro que era muy conveniente que el proceso de preparación del Congreso culminara en un encuentro catalán, tanto más cuanto ya existe una tradición de trabajo conjunto y de realización de una jornada anual.
La convocatoria, dirigida a todo el laicado, asociado y no asociado, a los grupos diocesanos constituidos para trabajar el cuestionario del Congreso y a cualquier grupo existente en los ámbitos de juventud, familia, catequesis, profesorado de religión, Cáritas, hermandades y cofradías, movimientos, asociaciones… ha tenido muy buena acogida.
Tras el saludo y la oración inicial, Mons. Joan Planellas, arzobispo de Tarragona y primado, ha dictado una ponencia titulada “El laico cristiano en la Iglesia y en el mundo”. Empezó pidiendo al Espíritu que rejuvenezca a la Iglesia por medio de una conversión misionera. La actividad misionera es un deber de todos los miembros de la Iglesia, y el Concilio Vaticano II subrayó que el carácter secular es propio y peculiar de los laicos, de donde se deduce el papel primordial de éstos en la evangelización de la sociedad. Advirtió del peligro que corremos, ante la disminución del número de presbíteros, de reducir el apostolado de los laicos al ámbito de los ministerios intraeclesiales, y subrayó la necesidad de recuperar una Iglesia más corresponsable y sinodal. Finalmente dibujó el perfil genuino del laico cristiano según el Vaticano II y el proyecto del papa Francisco: un seguidor de Cristo al servicio del Reino de Dios, miembro activo y responsable del Pueblo de Dios, enviado al mundo, fundado en la Palabra de Dios y en la Eucaristía, viviendo la radicalidad evangélica y en actitud de formación constante.
A continuación tuvo lugar el trabajo de sala, que se desarrolló muy ágilmente gracias a una aplicación telemática que ha permitido que cada miembro presente en la sala pudiera enviar sus aportaciones desde su teléfono móvil y que todas se recogieran y procesaran en tiempo real y se mostraran en la pantalla. Esto nos permite saber que hubo hasta 144 teléfonos conectados durante la sesión, procedentes la mayoría de la archidiócesis de Barcelona, como era de esperar, superando ligeramente el sexo femenino al masculino y con una mayoría relativa de cincuentones. El número total de aportaciones durante la sesión supera el millar.
La agilidad del método dio tiempo al diálogo abierto entre los miembros de la sala, permitiendo que los debates y argumentaciones fueran también recogidos por parte de los secretarios.
La eucaristía, presidida por Mons. Sergi Gordo, obispo auxiliar de Barcelona, puso el broche final a la jornada. En su homilía recordó una intervención en el Sínodo de obispos sobre los jóvenes, cuando uno de los jóvenes auditores, proveniente de las islas Samoa, dijo que la Iglesia es una canoa, en la cual los viejos ayudan a mantener la dirección interpretando la posición de las estrellas, y los jóvenes reman con fuerza imaginando lo que les espera más allá. No nos dejemos llevar ni por los jóvenes que piensan que los adultos son un pasado que ya no cuenta, que ya caducó, ni por los adultos que creen saber siempre cómo deben comportarse los jóvenes. Mejor subámonos todos a la misma canoa y entre todos busquemos un mundo mejor, bajo el impulso siempre nuevo del Espíritu Santo.
Us fem arribar la convocatòria de la trobada catalana d’AS que aquest any tindrem el 9 de novembre.
Aquesta trobada serà per recollir l’aportació de les diòcesis amb seu a Catalunya al Congreso 2020.
És important que a aquesta trobada hi anem amb el document “un laïcat en acció” treballat personalment o en grup.
Les vostres aportacions en aquest treball, les podeu fer arribar abans del 15 d’octubre a: dseglar@arqbcn.cat, per incorpora-ho a la trobada.
Rebreu més informació al setembre.
Esperem les vostres aportacions!
Bona festa de Pentecosta, diada de l’Apostolat Seglar!
Una abraçada,
Anna Almuni
Directora de l’Apostolat Seglar
[pdf-embedder url="https://www.apostolatseglarbcn.org/wp-content/uploads/2019/06/Tríptic-precongrés-2019-20.pdf" title="Tríptic precongrés 2019-20"]
13 Febrer, 2020 –
“Molta il·lusió i molta implicació”. Així descriu la delegada diocesana per a la formació i acompanyament del laïcat, Anna Almuni, les sensacions que hi ha per part d’aquells diocesans que participaran al ‘Congreso de Laicos 2020’, aquest cap de setmana. Els dies 14, 15 i 16 de febrer tindrà lloc aquesta trobada tan esperada que acollirà prop de 2.000 persones vingudes d’arreu del territori espanyol.
L’edició d’enguany té com a lema ‘Un poble de Déu amb sortida’. Els seglars diocesans porten temps preparant la seva participació. A més, també s’hi desplaçarà l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, acompanyat dels seus bisbes auxiliars, Mons. Sergi Gordo i Mons. Antoni Vadell.
L’objectiu és viure aquest congrés “des de l’esperit”, tal com s’explica al document de treball del Congrés de Laics. La primera etapa, ha estat el pre-congrés; la segona aquest que ara arriba; i la tercera (post-congrés), vindrà marcada pels dinamismes i tasques que volem implementar. Almuni destaca que es vol que sigui un “procés post-congreso” que “porti a iniciar camins de canvi amb treball conjunt”.
Cada una de les parts forma part d’un mateix procés. En el congrés, una de les motivacions més grans que hi ha per part de tots aquells que hi participaran és la presència de tantes realitats d’Església, és a dir, la diversitat de laics que hi participaran. Una pluralitat necessària i “és important viure-la amb profunditat”, explica Domingo Torres, president de la Junta del Fòrum d’Organitzacions Catòliques d’Adults.
En total hi haurà 80 grups de treball que se centraran amb quatre itineraris: primer anunci, acompanyament, formació i la presència del laïcat en la vida pública. Quatre eixos marcats per tres línies d’actuació claus com ho són la sinodalitat, el discerniment i la presència en el món.
Entre els temes que es tractaran destaca els aspectes positius per ser una Església missionera o les dificultats i obstacles que troben per viure la seva vocació, així com, determinar l’horitzó cap al futur són algunes de les propostes que es tractaran. De fet, així van coincidir els més de 200 laics i laiques durant pre-congrés, organitzat el passat novembre, que els va servir per portar els deures fets de cara a aquesta trobada que tindrà lloc a Madrid.
“Veig el laïcat molt content i implicat per tal que això tiri endavant” -explica la responsable diocesana, Anna Almuni- i això és essencial per encarar el congrés.Tal com explica, Almuni, ara serà “un procés de discerniment que parteix del context personal i col·lectiu que estem vivint, i el posa a la llum de la Paraula de Déu i del Magisteri de l’Església”. “Tot per un objectiu per buscar l’articulació de propostes concretes que ens portin a transformar el nostre interior i la realitat que ens envolta”, afegeix.
El primer dia s’iniciarà el congrés amb l’acte inaugural, presentat per, M. Ángeles Fernández, periodista de TVE. En l’oració intervindran el cardenal Ricardo Blázquez, arquebisbe de Valladolid i president de la Comissió Episcopal Espanyola; el cardenal Carlos Osoro, arquebisbe de Madrid; Isaac Martín, laic i membre de la Comissió Executiva del congrés; i el cardenal Kevin Farrell, prefecte del Dicasteri per als Laics, Família i Vida. A la tarda, es presentarà la ponència inicial a càrrec de José Luis Restán, director editorial COPE.
El 15 de febrer, després de l’Eucaristia, es compartiran les experiències i testimoniatges de les temàtiques tractades. A continuació, s’organitzaran per grups de reflexió, els quals continuaran a la tarda, en què es reprendran noves experiències i testimoniatges. Durant les diferents sessions s’anirà passant pels diferents itineraris del congrés: primer anunci, acompanyament, formació i la presència del laïcat en la vida pública.
Diumenge 16 de febrer, a les 10.00 hi haurà l’última ponència a càrrec de Mons. Antoni Vadell, bisbe auxiliar de Barcelona i Ana Medina, periodista de 13TV. Finalment tindrà lloc l’Eucaristia de clausura, presidida pel cardenal Blázquez, arquebisbe de Valladolid i president de la CEE. Mons. Javier Salinas, bisbe auxiliar de València i president de la Comissió Episcopal d’Apostolat Seglar de la CEE, intervindrà en acabar amb unes paraules d’agraïment.
Per seguir el congrés en directe, es pot visitar el web https://www.pueblodediosensalida.com/
============================================================================================================
[pdf-embedder url="https://www.apostolatseglarbcn.org/wp-content/uploads/2019/04/jornadalaical-mayo2019-1.pdf" title="jornadalaical-mayo2019 (1)"]
La parròquia de Sant Pau del Camp va aplegar la jornada de presentació i diàleg sobre el significat i objectius del Congrés de laics. Un projecte impulsat per la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) com a culminació del seu Pla Pastoral 2016-2020. També, en resposta a la crida a una conversió missionera del Papa Francesc proposada a EG 30. Per això la delegació diocesana per a la formació i l’acompanyament del laïcat va organitzar aquesta trobada de treball per a tots els laics i laiques.
Perquè, per a què, amb qui i per a qui. Aquestes són les preguntes que ha resolt el P. Koldo Gutiérrez, salesià, membre del Comitè Organitzador. Unes preguntes que volen aproximar, un pas més, al Congrés dels laics 2020.
El Congrés de laics Poble de Déu “en sortida” i els eixos del Pla Pastoral diocesà de Barcelona Sortim!,tenen moltes coses en comú. Un fet remarcable que el pare Salesià ha definit com “un reforç cap al Pla Pastoral”. També assegurava que “l’Església té alguna cosa interessant a dir i oferir en aquest moment de la història i no pot tancar-se obsessionada en els seus propis problemes”.
“Els laics son la majoria del Poble de Déu” ressalta el papa. De fet, en els últims temps, la responsabilitat dels laics dins l’Església no ha fet més que augmentar. Christus Vivit ho constata. “La nova exhortació planteja que la posició del laic és caritat familiar, social i política i el compromís des de la fe per construir una nova societat en la qual creixin la pau i la justícia” assegurava Koldo Gutiérrez.
A l’Àngelus del 28 d’octubre de 2018, l’endemà de la clausura del Sínode de joves, el Papa va dir que el primer fruit del Sínode havia estat el mètode, el camí. “L’important és difondre una forma de ser, treballar junts, basats en l’escolta i discerniment” assegurava el pare salesià.
Serà un itinerari congressual perquè hi ha tres dinamismes que aquest procés pot habilitar. El primer és escoltar-nos. “És més difícil que donar un bon consell. Amb l’escolta, l’Església s’assembla a Déu” assegurava el pare Gutiérrez. En segon lloc discernir. “No és un eslògan, una tècnica o una moda. És una actitud interior” indicava en Koldo. “Es basa en la intuïció que la vida cristiana està connectada amb el Senyor. El discerniment és captar el que Déu està fent”. Per últim, caminar junts. “Això significa donar valor a totes les vocacions i a tots els carismes. Enfortir les relacions, cuidar-les, valorar-les” concloïa Koldo Gutérrez.
El Congrés del Laïcat 2020 es caracteritzarà en tres etapes. La primera el pre-congrés. Es va distribuir un document- qüestionari explicatiu de l’enfocament i que segueix l’esquema de tres passos: reconèixer, interpretar a la llum l’Esperit i escollir camins de resurrecció. Un document en el qual tots els moviments treballaran per fer les seves aportacions en el congrés.
Algunes de les dates més importants d’aquests mesos previs al congrés són. El 9 de juny, dia d’Acció Catòlica que se centrarà en la “dimensió missionera de ser laics”. Després, de l’1 al 4 d’agost. Allà s’assistirà a una trobada de laics a Àvila. A més, el mes d’octubre serà un mes missioner convocat pel papa. Per últim, el 26 i 27 d’octubre en la jornada d’apostolat laic dedicada a reflexionar sobre els joves, les dones i la presència pública.
La segona etapa és el congrés. Del 14 al 16 de febrer de 2020 al Palacio de Cristal de Madrid. Hi haurà 4 itineraris fonamentals: primer anunci, acompanyament, els processos de formació i la presència en la vida pública. Per últim el post-congrés. Allà començarà un camí amb diferents congressos diocesans per potenciar la vocació i missió dels laics.
Missa i renovació de l’Aliança: 19:00h
Us esperem a la Basilisa de la Mercè la tarda del dimecres,aquest acta esta organitzat per la família de Schoenstatt,
Benvolguts, Us convidem a acompanyar-nos aquest diumenge a la litúrgia de Memòria de Rafael i Antonio, morts de fred l’hivern de l’any 1996 al ciutat e Barcelona, i de tots els amics “sense sostre” morts al carrer. Tondrà lloc el diumenge 23 de febrer a les 11.30h a la Basílica dels sants màrtirs Just i Pastor de Barcelona (Plaça Sant Just, al costat de la Plaça Sant Jaume).
— |
[pdf-embedder url="https://www.apostolatseglarbcn.org/wp-content/uploads/2020/02/Pelegrinatge-Roma-Cristiana-con-corazoìn-ecumeìnico.pdf" title="Pelegrinatge Roma Cristiana con corazoìn ecumeìnico"]
Tots els moviments d’Acció Catòlica es reuneixen en el Consell per tal de potenciar-ne el seu dinamisme i treballar plegats. L’Acció Catòlica és la forma habitual, bàsica, d’associació laïcal que ofereix la diòcesi. Són quatre les notes característiques de l’Acció Catòlica (d’acord amb el Vaticà II i els recents…
Sant Pau del Camp
c/ Sant Pau, 101 – 08001 – Barcelona
Telèfon: 93 301 15 68
Fax: 93 317 17 99
dseglar@arqbcn.cat
Horari:
Dilluns a divendres
De 08:30 a 14:00
Galeta | Durada | Descripció |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-advertisement | 1 year | Set by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category . |
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
CookieLawInfoConsent | 1 year | Records the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie. |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
_GRECAPTCHA | 5 months 27 days | This cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks. |
Galeta | Durada | Descripció |
---|---|---|
CONSENT | 2 years | YouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data. |
vuid | 2 years | Vimeo installs this cookie to collect tracking information by setting a unique ID to embed videos to the website. |
_ga | 2 years | The _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors. |
_gat_gtag_UA_126118026_1 | 1 minute | Set by Google to distinguish users. |
_gid | 1 day | Installed by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously. |
Galeta | Durada | Descripció |
---|---|---|
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | A cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface. |
YSC | session | YSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages. |
yt-remote-connected-devices | never | YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video. |
yt-remote-device-id | never | YouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video. |
__Host-GAPS | 2 years | This cookie allows the website to identify a user and provide enhanced functionality and personalisation. |