febr.
14
Dv
CONGRESO DE LAICOS – 14-16 de FEBRER “Pueblo de Dios “en salida”
febr. 14 2020 @ 9:06 – febr. 28 2021 @ 10:06

Camí del ‘Congreso de Laicos 2020’

Un grup de diocesans participarà del 14 al 16 de febrer a la trobada que es celebra a Madrid amb la participació de dos mil laics procedents d’arreu d’Espanya

“Molta il·lusió i molta implicació”. Així descriu la delegada diocesana per a la formació i acompanyament del laïcat, Anna Almuni, les sensacions que hi ha per part d’aquells diocesans que participaran al ‘Congreso de Laicos 2020’, aquest cap de setmana. Els dies 14, 15 i 16 de febrer tindrà lloc aquesta trobada tan esperada que acollirà prop de 2.000 persones vingudes d’arreu del territori espanyol.

L’edició d’enguany té com a lema ‘Un poble de Déu amb sortida’. Els seglars diocesans porten temps preparant la seva participació. A més, també s’hi desplaçarà l’arquebisbe de Barcelona, el cardenal Joan Josep Omella, acompanyat dels seus bisbes auxiliars, Mons. Sergi Gordo i Mons. Antoni Vadell.

‘Congrés des de l’esperit’

L’objectiu és viure aquest congrés “des de l’esperit”, tal com s’explica al document de treball del Congrés de Laics. La primera etapa, ha estat el pre-congrés; la segona aquest que ara arriba; i la tercera (post-congrés), vindrà marcada pels dinamismes i tasques que volem implementar. Almuni destaca que es vol que sigui un “procés post-congreso” que “porti a iniciar camins de canvi amb treball conjunt”.

Cada una de les parts forma part d’un mateix procés. En el congrés, una de les motivacions més grans que hi ha per part de tots aquells que hi participaran és la presència de tantes realitats d’Església, és a dir, la diversitat de laics que hi participaran. Una pluralitat necessària i “és important viure-la amb profunditat”, explica Domingo Torres, president de la Junta del Fòrum d’Organitzacions Catòliques d’Adults.

Quatre línies de treball

En total hi haurà 80 grups de treball que se centraran amb quatre itineraris: primer anunci, acompanyament, formació i la presència del laïcat en la vida pública. Quatre eixos marcats per tres línies d’actuació claus com ho són la sinodalitat, el discerniment i la presència en el món.  

Entre els temes que es tractaran destaca els aspectes positius per ser una Església missionera o les dificultats i obstacles que troben per viure la seva vocació, així com, determinar l’horitzó cap al futur són algunes de les propostes que es tractaran. De fet, així van coincidir els més de 200 laics i laiques durant pre-congrés, organitzat el passat novembre, que els va servir per portar els deures fets de cara a aquesta trobada que tindrà lloc a Madrid.

Predisposició del laïcat

“Veig el laïcat molt content i implicat per tal que això tiri endavant” -explica la responsable diocesana, Anna Almuni- i això és essencial per encarar el congrés.Tal com explica, Almuni, ara serà “un procés de discerniment que parteix del context personal i col·lectiu que estem vivint, i el posa a la llum de la Paraula de Déu i del Magisteri de l’Església”. “Tot per un objectiu per buscar l’articulació de propostes concretes que ens portin a transformar el nostre interior i la realitat que ens envolta”, afegeix.

Tres dies de treball sinodal

El primer dia s’iniciarà el congrés amb l’acte inaugural, presentat per, M. Ángeles Fernández, periodista de TVE. En l’oració intervindran el cardenal Ricardo Blázquez, arquebisbe de Valladolid i president de la Comissió Episcopal Espanyola; el cardenal Carlos Osoro, arquebisbe de Madrid; Isaac Martín, laic i membre de la Comissió Executiva del congrés; i el cardenal Kevin Farrell, prefecte del Dicasteri per als Laics, Família i Vida. A la tarda, es presentarà la ponència inicial a càrrec de José Luis Restán, director editorial COPE.

El 15 de febrer, després de l’Eucaristia, es compartiran les experiències i testimoniatges de les temàtiques tractades. A continuació, s’organitzaran per grups de reflexió, els quals continuaran a la tarda, en què es reprendran noves experiències i testimoniatges. Durant les diferents sessions s’anirà passant pels diferents itineraris del congrés: primer anunci, acompanyament, formació i la presència del laïcat en la vida pública. 

Diumenge 16 de febrer, a les 10.00 hi haurà l’última ponència a càrrec de Mons. Antoni Vadell, bisbe auxiliar de Barcelona i Ana Medina, periodista de 13TV. Finalment tindrà lloc l’Eucaristia de clausura, presidida pel cardenal Blázquez, arquebisbe de Valladolid i president de la CEE. Mons. Javier Salinas, bisbe auxiliar de València i president de la Comissió Episcopal d’Apostolat Seglar de la CEE, intervindrà en acabar amb unes paraules d’agraïment.

Per seguir el congrés en directe, es pot visitar el web https://www.pueblodediosensalida.com/

 

 

 

============================================================================================================

 

 

 

[pdf-embedder url="https://www.apostolatseglarbcn.org/wp-content/uploads/2019/04/jornadalaical-mayo2019-1.pdf" title="jornadalaical-mayo2019 (1)"]

Posant els laics al davant

Jornada laïcal per treballar la preparació per al Congrés del laïcat 2020 a la llum del Pla Pastoral de Barcelona

La parròquia de Sant Pau del Camp va aplegar la jornada de presentació i diàleg sobre el significat i objectius del Congrés de laics. Un projecte impulsat per la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) com a culminació del seu Pla Pastoral 2016-2020. També, en resposta a la crida a una conversió missionera del Papa Francesc proposada a EG 30. Per això la delegació diocesana per a la formació i l’acompanyament del laïcat va organitzar aquesta trobada de treball per a tots els laics i laiques.

Perquè, per a què, amb qui i per a qui. Aquestes són les preguntes que ha resolt el P. Koldo Gutiérrez, salesià, membre del Comitè Organitzador. Unes preguntes que volen aproximar, un pas més, al Congrés dels laics 2020.

Congrés i Pla Pastoral diocesà de Barcelona

El Congrés de laics Poble de Déu “en sortida” i els eixos del Pla Pastoral diocesà de Barcelona Sortim!,tenen moltes coses en comú. Un fet remarcable que el pare Salesià ha definit com “un reforç cap al Pla Pastoral”.  També assegurava que “l’Església té alguna cosa interessant a dir i oferir en aquest moment de la història i no pot tancar-se obsessionada en els seus propis problemes”.

Claus per entendre el perquè d’un Congrés de laics

Per què de laics?

“Els laics son la majoria del Poble de Déu” ressalta el papa. De fet, en els últims temps, la responsabilitat dels laics dins l’Església no ha fet més que augmentar. Christus Vivit ho constata. “La nova exhortació planteja que la posició del laic és caritat familiar, social i política i el compromís des de la fe per construir una nova societat en la qual creixin la pau i la justícia” assegurava Koldo Gutiérrez.

Un Congrés per a què?

A l’Àngelus del 28 d’octubre de 2018, l’endemà de la clausura del Sínode de joves, el Papa va dir que el primer fruit del Sínode havia estat el mètode, el camí. “L’important és difondre una forma de ser, treballar junts, basats en l’escolta i discerniment” assegurava el pare salesià.

Serà un itinerari congressual perquè hi ha tres dinamismes que aquest procés pot habilitar. El primer és escoltar-nos. “És més difícil que donar un bon consell. Amb l’escolta, l’Església s’assembla a Déu” assegurava el pare Gutiérrez. En segon lloc discernir. “No és un eslògan, una tècnica o una moda. És una actitud interior” indicava en Koldo. “Es basa en la intuïció que la vida cristiana està connectada amb el Senyor. El discerniment és captar el que Déu està fent”. Per últim, caminar junts. “Això significa donar valor a totes les vocacions i a tots els carismes. Enfortir les relacions, cuidar-les, valorar-les” concloïa Koldo Gutérrez.

Les etapes del Congrés

El Congrés del Laïcat 2020 es caracteritzarà en tres etapes. La primera el pre-congrés. Es va distribuir un document- qüestionari explicatiu de l’enfocament i que segueix l’esquema de tres passos: reconèixer, interpretar a la llum l’Esperit i escollir camins de resurrecció. Un document en el qual tots els moviments treballaran per fer les seves aportacions en el congrés.

Algunes de les dates més importants d’aquests mesos previs al congrés són. El 9 de juny, dia d’Acció Catòlica que se centrarà en la “dimensió missionera de ser laics”. Després, de l’1 al 4 d’agost. Allà s’assistirà a una trobada de laics a Àvila. A més, el mes d’octubre serà un mes missioner convocat pel papa. Per últim, el 26 i 27 d’octubre en la jornada d’apostolat laic dedicada a reflexionar sobre els joves, les dones i la presència pública.

La segona etapa és el congrés. Del 14 al 16 de febrer de 2020 al Palacio de Cristal de Madrid. Hi haurà 4 itineraris fonamentals: primer anunci, acompanyament, els processos de formació i la presència en la vida pública. Per últim el post-congrés. Allà començarà un camí amb diferents  congressos diocesans per potenciar la vocació i missió dels laics.

 

 

QUI SOM

L’objectiu del FORUM és promoure la participació de les organitzacions catòliques d’adults en la pastoral de conjunt de la diòcesi.

2. Procurar el coneixement mutu i la col·laboració entre elles, assessorar-les i estimular-les en allò que convingui.

3. Informar-les i decidir possibles actuacions comunes.

4. Fomentar la relació amb altres instàncies i ser mitjà de representació i diàleg davant la societat civil.

 

COMUNICACIONS

 

AGENDA

No hi ha esdeveniments pròxims.

Copyright @ 2024 Secretariat Diocesà d’Apostolat Seglar. Tots el drets reservats

Un web de